Workshop Sjamanendrum bouwen

Waarom een drum Creëren?

De keuze om een drum te maken is voor een ieder verschillend, de één wil de drum gebruiken bij sessies, de ander om te drummen bij drumcirkels, weer een ander gebruikt de toon en trilling om trancereizen mee te maken en een drum staat heel mooi aan de wand als pronkstuk, waar hij bij sommigen ook zal blijven. Waar jij een drum ook voor wilt gebruiken het is allemaal goed en ok, één ding zal wél altijd en bij iedereen gebeuren tijdens het bouwen van een drum;

Bij het opbouwen van een drum kom je bij jouw oorspronkelijke ik. Jou diepste zijn. Jouw OER ik. Het is een fysiek, mentaal en spiritueel proces. En daardoor ook een helende en opbouwende reis. 

Wij noemen onze drums "Energy Transmitters" want dat is precies wat er gebeurt, een spel van trilling en energie die overgedragen wordt naar de plaatsen waar dat nodig is, om zo een heling in gang te zetten.                                                        Trauma's en nare herinneringen zijn lage frequenties en golven die zijn gaan vast zitten in je hoofd, metaal, je lichaam, fysiek, in je aura, energetisch en zelfs op ziels- en spiritueel niveau. Door te drummen kan je deze los trillen en laten verdwijnen in de ruimte, loslaten en laten oplossen in het geheel. En met behulp van de spirits van de elementen, van de centrale zon/maan, de hemelse vader en moeder aarde gebeurt dit op een natuurlijke, liefdevolle manier.  En als de spirit van het dier van de huid en die van de boom van het frame met jou samen-werken ontstaat er magie.                                   

Door je gevoel te volgen komt er vanzelf een ritme uit jou drum dat goed is voor jezelf of voor een ander om een emotie los te trillen of te slaan. Soms klinkt het in jouw idee voor geen meter maar werkt het achteraf als de beste. Dus oordeel niet maar doe het maar gewoon.

Drum vanuit connectie en met een open hart en alles is goed.

Op het moment dat je de beslissing hebt genomen om jouw eigen drum te gaan maken gaat het proces eigenlijk al meteen beginnen en ga je al stukjes verwerken van emoties en/of ontdekken van patronen die jou niet langer meer dienen.                 

Het kiezen van welk dier je de huid wilt gaan gebruiken, het houtsoort en de grootte van je frame doe je al 2 weken voordat de workshop zal plaats-vinden. Je kiest op eigenschappen die jij graag wil gaan aanpakken of juist eigen wilt maken, en zo wordt het proces dus al in gang gezet.                  

Meestal gaat die keuze vanzelf doordat je een huid met haren of juist zonder haar mooi vindt, of omdat de eigenschappen van een dier je aanspreken. De één vind uiterlijk belangrijk, een ander de klank, de grootte kan i.v.m. transport een criterium zijn, of de kleur.....wat je ook kiest, kies met je hart!

En vergeet niet dat bij dit proces, niet alleen jij kiest, de spirits van het dier en de boom hebben jou allang gekozen.

                                                                                 

Op de dag van de workshop:

Wij hebben de huiden en de frames ingekocht aan de hand van de wensen die jij kenbaar hebt gemaakt.                                             

Op de dag voor de workshop, leggen wij de huid en het frame al bij elkaar en op de ochtend van de workshop zelf worden alle huiden in een bad met water gelegd. Zo worden ze zacht en kunnen ze gemakkelijk op het frame door jou gespannen worden.                                                          

Daarna komt het wassen, dit ga jij zelf doen, het letterlijk ontdoen van evt. vuil, dit kun je zien als het ontdoen van jouw eigen vast zittende gedachtes, meningen en programma's, over jezelf of naar andere toe die jou niet langer meer dienen. Deze mag je in dit proces letterlijk los maken en gaan los laten. Soms is het wegsnijden van vet of andere oneffenheden op de achterzijde van de huid nog nodig, dit betekend bijvoorbeeld dat je dingen op een nog diepere laag mag gaan loslaten. 

Ongeveer een week voor de workshop sturen wij je nog een app met wat laatste instructies, in deze app vragen we je om een intentie in gedachten te nemen voor deze dag.     

Nadat je jouw intentie hebt uitgesproken, onder het genot van een kopje koffie of thee, waarom je de drum wilt maken, gaan we starten met een meditatie om contact te leggen met de spirits, de spirit van het frame, de boom, en de spirit van de huid, het dier, en we gaan deze uitnodigen om zo een soort van spirituele drie-eenheid te gaan creëren die belichaamd wordt door de drum met jou als het fysieke deel.                 

Dit doen we door middel van een hypnomeditatie, deze meditatie stelt ons in staat makkelijker in contact te komen en op een diepere laag de connectie te maken.         

Na de meditatie gaan we spandraad en versieringen uitzoeken en zo zal langzamerhand het "bouwplan" ontstaan. De keuze van je kleur spandraad zegt iets over jouw als persoon. Welke kleur vindt jij mooi? Welke kleur heb je nodig op dit moment in je leven? Wat doe je met versiering aan je drum, wil je kralen, veren, enz. gaan gebruiken? of maak je de drum nog persoonlijker met stof van kleding van een dierbare of van jezelf? Hoe authentiek ben jij, of wil je zijn? Hoe geheel durf jij jezelf te zijn en durf je dit in je drum te laten zien?

Heb je alles compleet, dan kan het bouwen beginnen!

Maak kennis met jezelf via jou drum en vooral wees jezelf, durf geheel te zijn, laat komen wat er komt of dit nu verdriet is of frustratie, trotsheid of geluk, alles mag er zijn. Je zult merken dat vanuit de hartfrequentie een verbinding ontstaat met deze mooie creatie, want dit is als het ware een kindje die jij maakt samen met alle elementen en spirits uit de natuur. Een prachtig eigen drum om heel veel mooie, geweldige, liefdevolle en helende avonturen mee te gaan beleven.                     

En vergeet niet,... dit proces betekend ook nog eens super veel plezier maken!


De huid kiezen op eigenschappen van het dier:

De geit

Heeft scherpe zintuigen, is nieuwsgierig, onderzoekend en super slim. Ze klauteren en ze springen van hot naar her, zijn speels en eigenlijk nergens bang voor. Echt alles is het onderzoeken waard. Zijn vrolijk, onstuimig en stront eigenwijs. De speelsheid van een geit nodigt je uit, jouw innerlijke kind aan te spreken. Te spelen, te genieten, te ginnegappen en te geiten. En nodigt je uit om te luisteren naar je hogere zelf. Legt contact met je aardse zelf en het universum. De klank van de geit is afhankelijk van de keuze met haar ( van licht naar donkere klank) of geen haar ( licht en hogere klank).

De Koe/Rund/Kalf 

Heeft een warme energie, is beschermend, verzorgend en staat symbool voor overvloed en vruchtbaarheid. Heeft een scherpe tong, kan herkauwen en verteerd na een lange weg. Heeft makkelijke banden met vorige levens en binnen het Hindoeïsme is het een heilig dier. Zowel hemels als aards. De betrouwbaarheid van een koe leert jou, met open hart te geven en onvoorwaardelijk te willen delen. Geeft je ruimte om naar jezelf te durven kijken, helpt bij schaduwwerk en het losmaken van vastzittende patronen. Deze kan met en zonder haar. De klank is afhankelijk van de dikte van de huid en het haar.

Het Paard

Een mooie edele ziel , laat zich niet snel afleiden en staat stevig en statig. Is trouw en dienstbaar. Heeft een voorspellende gave, staat voor fysieke kracht, vriendschap, is trouw en is een echte doorzetter. Helpt je lasten te dragen en grote afstanden af te leggen. Het paard stuurt jou naar je passie en diepste emoties. Zorgt dat je grote stappen durft te nemen. Staat naast je als je nieuwe reizen gaat ondernemen en je eigen kracht en vrijheid wilt gaan ontdekken. De klank van een paard is licht diep en wordt donkerder afhankelijk van de grote van je frame. Staat weer of geen weer bijna altijd voor je klaar.

De (Water) Buffel

De Buffel zorgt goed voor zichzelf en is niet graag alleen. Staat voor overvloed. Heeft een grote innerlijke kracht. Is een connectie tussen hemel en aarde en helpt daarom je goed te aarden maar ook te verbinden met het universum. De Buffel zorgt ervoor dat je in harmonie komt met je gave die je al bezit en laat je het leven vieren. De Buffel heeft over het algemeen een donkere doffe klank, kort van galm, zeker met haar en moet dan ook geschoren worden. Maar heeft daarnaast ook nog een hele eigen wil, is wél heel gevoelig voor het wisselen van het weer (hoge luchtvochtigheid) waardoor deze niet altijd meteen te bespelen is. Ook zonder haar maar dan is de klank wel met iets meer galm.

De Kameel

De Kameel is nuchter, matig, taai en heel zelfstandig. Is in staat om lange afstanden af te leggen en klaagt nooit. Bereid zich voor om lang onderweg te zijn en kan daardoor alles aan, neemt zelfs zijn eigen water voorraad mee. De Kameel draagt voor jou je lasten. Maar helpt je ook om je op alles in het leven voor te bereiden, geeft moed en kracht waardoor uiteindelijk alles goed komt.                                                               

Op spiritueel gebied betekent dit dat je samen met de kameel mooie lange reizen kunt maken in andere dimensies.                                                Heeft kort haar of is er in een kale variatie. De klank is afhankelijk van de dikte van de huid.

Niet alle huiden zijn altijd beschikbaar , wij geven dit zo tijdig mogelijk aan.

Alle huiden die bij ons worden gebruikt zijn "restproducten" geen van de dieren zijn dus speciaal voor de huid gedood.

Kies je voor een huid met haar dan is het vaak nodig om de haren voor een gedeelte of geheel te scheren voor een betere klank. Want een drum met haar klinkt nou eenmaal doffer en heeft bijna geen na galm. Kies je ervoor om je drum niet te scheren weet dan dat ondanks de doffe klank de drum evengoed wel een helende werking heeft en ook zeker voelbaar is.


Kiezen van het frame:

Wij werken met twee soorten hout voor de frames; de Wilg en de Es, beiden met hun eigen bijzondere eigenschappen;

De Wilg;  

De Wilg is een een vrij lichte houtsoort en daarom bij uitstek geschikt voor de grotere maten drums. Door zijn lang nervige structuur is hij uitermate geschikt om als frame dienst te doen en als zodanig bewerkt te worden.

Buiten deze technische eigenschappen bezit de Wilg de eigenschappen van de wederopstanding, vruchtbaarheid en levenskracht (steek een klein stukje tak van deze boom in de grond en hij zal opnieuw uitgroeien) bevorderd intuïtie, dromen en bezit de eigenschap om emotionele processen te transformeren.                       

In de Keltische mythologie werd gesproken over kunstzinnige inspiratie (door het geruis van de bladeren van deze boom zou een soort van trance opgewekt worden waarbij schrijvers hun inspiratie vonden) ook stond de wilg voor toverij, en is symbool voor vruchtbaarheid, brengt heling en troost.

De Es:

Het hout van de Es heeft ook een lang nervige structuur en daarom zeer geschikt als hout voor een frame, het is in gewicht iets zwaarder dan de wilg, Essenhout wordt vaak gebruikt als steel voor hamers, bijlen en spades, dit laat al zien dat essenhout zeer krachtig en buigzaam is.

De Es is de verbinding tussen werelden, de onderwereld, midden wereld en de boven-wereld.  De energie van de Es brengt je in contact met je ware zelf zodat je kunt uitvinden wat je echt belangrijk vindt in het leven. De Es staat ook wel symbool voor het eeuwige leven, geeft inzichten, en helpt bij het ontwikkelen van jouw spirituele pad.

In de Noorse mythologie staat de Es voor het eeuwige leven. De Es Yggdrasil was volgens deze traditie de oudste boom ter wereld  geworteld in Helgard, de onderwereld. Groeit op in Midgard (de wereld van de mensen) en verheft zijn kroon in Asgard, (het verblijf van de goden) de bovenwereld.

De ronde frames of ketels in wilg of essen zijn er in de volgende maten: 40 cm, 45 cm en 50 cm.

Het ei vormige frame is er in de maat : 46 cm, 52 cm en 56,5 cm en deze is alleen in wilgenhout te verkrijgen.

Wil je een grotere maat dan is dit mogelijk tegen meerprijs in overleg.


Kosten :

De dag workshop sjamanendrum bouwen is van 9.30 uur tot max. 18.00 uur, wij geven deze workshop in een kleine groep van maximaal 4 personen en is incl. koffie/thee, een lunch en het basis materiaal.           

Jouw investering voor deze dag is;         € 250,- vanaf Januari 2024 € 270,-

Is de workshop op een andere locatie dan Almere dan kunnen de kosten en de samenstelling van de groep aangepast zijn.

Wat houd het basismateriaal in:

*Een frame naar keuze.[mits op voorraad]

*Een huid naar keuze. [mits op voorraad]

*Een binnenring om te spannen.

*Stukje leer om de spanring af te werken.

*Maximaal 20 meter spankoord.

*Handvat van een stuk hout. [stok of tak]

*Klopper/ drumstok met mogelijkheid tot versieren met veren en leer.

Wil je kralen gebruiken? (hou er dan rekening mee dat het gat 5mm groot moet zijn) Veren, een speciaal handvat of andere materialen om te versieren? Neem deze dan zelf mee, of koop ze bij ons tegen meerprijs.

Kom je gezellig bij ons in Almere-buiten een drum maken? Of wil je sparen voor het bedrag, zodat je jouw eigen drum kan komen maken.

Koop een ticket voor een workshop Sjamanendrum bouwen of een Cadeaubon ticket in de webshop door op onderstaande link te drukken en kies een datum.

Heb je nog vragen stel ze gerust in het contact formulier.

 Terug naar jouw eigen basis